Quantcast

10 Ways to Tell if You Have an Unhealthy Relationship With Food and How to Fix It

Health + Wellness

By Brian Syuki

The idea of having a relationship with food may sound like an odd concept, but it makes sense if you spend most of the day thinking about your eating habits and food consumption. Most folks, especially those trying to lose weight, have an unhealthy relationship with food.

Most folks, especially those trying to lose weight, have an unhealthy relationship with food.

This obsessive relationship can make it hard for you to enjoy food or lose weight. Unfortunately, most folks don't even realize that their eating habits are abnormal. So I've compiled 10 signs of an unhealthy relationship with food and how to fix them.

1. You Avoid Eating in Social Gatherings

Are you scared of going to parties because of food? Or do you feel uncomfortable eating around people but then overindulge when alone?

Solution: Eating at home before going to a social gathering will reduce chances of overeating since you'll be almost full.

2. You See Foods as Either "Good" or "Bad"

Having a list of foods you should and shouldn't eat is a sign of an unhealthy relationship with food. And it means you'll feel guilty or ashamed if you eat the "bad" foods.

Solution: Eating the "bad" foods every once in a while won't make you fat. But make sure you avoid foods that can trigger binge eating.

3. You Think About Food Most of the Time

Thinking about junk food or when you'll eat next or the calories in your next meal will only worsen your relationship with food. In fact, thinking about food can lower your performance at work.

Solution: Talk to a professional if you think about food a lot. In the meantime, try to divert your thoughts when you find yourself obsessing over your food.

4. The Number on the Scale Affects Your Mood and Self-Esteem

Does stepping on the scale make you sad or sometimes make you cry? Sadly, these feelings can make you binge or overeat.

Solution: Don't let the number on the scale affect your mood—sometimes your weight increases due to water retention. Tracking body fat percentage can keep you motivated even when the scale doesn't budge.

5. You Punish Yourself After Bingeing or Overeating

It's common to see folks over-exercise or starve themselves after bingeing.

Solution: The best thing to do after bingeing is to resume to normal eating and workout routine. Don't try to compensate through over-exercising or starvation.

6. You're Obsessed with Calories

Some people only eat foods after checking the calorie content first. This makes it hard to enjoy different foods.

Solution: Stop obsessing over calories and start eating nutrient-dense and fiber-rich foods. It's highly unlikely to consume excess calories if you eat plant-based foods.

7. Emotional Eating

Do you eat when feeling lonely, sad, happy or depressed? Well, using food to deal with emotions doesn't help.

Solution: Find ways to deal with your emotions that don't involve food. For instance, you can take a walk when feeling sad.

8. You "Let Go" on the Weekends

Folks with unhealthy food relationships are able to avoid overeating on weekdays, but overindulge on the weekends.

Solution: Maintain the same eating schedule you use on weekdays. Being busy will also reduce chances of bingeing.

9. You Secretly Eat Junk

Do you lie to family and friends about the food you eat? Some folks even hide food wrappers or eat in the dark.

Solution: People can only help you if you're open about your unhealthy relationship with food. Share your challenges with friends and get professional help if you need it—you might be surprised at the support you receive.

10. You Can't Stop Eating

Not being able to regulate the amount of food you eat is a sign of an unhealthy relationship with food.

Solution: Practice mindful eating—eat slowly, turn off the TV, sit upright and drink a glass of water before and after each meal.

Reposted with permission from our media associate Care2.

EcoWatch Daily Newsletter

Record flood water levels in Venice hit again on Sunday making this the worst week of flooding in the city in over 50 years.

Read More Show Less

By Brian Barth

Late fall, after the last crops have been harvested, is a time to rest and reflect on the successes and challenges of the gardening year. But for those whose need to putter around in the garden doesn't end when cold weather comes, there's surely a few lingering chores. Get them done now and you'll be ahead of the game in spring.

Read More Show Less
Sponsored
(L) Selma Three Stone Engagement Ring. (R) The Greener Diamond Farm Project. MiaDonna

By Bailey Hopp

If you had to choose a diamond for your engagement ring from below or above the ground, which would you pick … and why would you pick it? This is the main question consumers are facing when picking out their diamond engagement ring today. With a dramatic increase in demand for conflict-free lab-grown diamonds, the diamond industry is shifting right before our eyes.

Read More Show Less
(L) 3D graphical representation of a spherical-shaped, measles virus particle that is studded with glycoprotein tubercles.
(R) The measles virus pictured under a microscope. PHIL / CDC

The Pacific Island nation of Samoa declared a state of emergency this week, closed all of its schools and limited the number of public gatherings allowed after a measles outbreak has swept across the country of just 200,000 people, according to Reuters.

Read More Show Less
Austin Nuñez is Chairman of the Tohono O'odham Nation, which joined with the Hopi and Pascua Yaqui Tribes to fight a proposed open-pit copper mine on sacred sites in Arizona. Mamta Popat

By Alison Cagle

Rising above the Arizona desert, the Santa Rita Mountains cradle 10,000 years of Indigenous history. The Tohono O'odham Nation, Pascua Yaqui Tribe, and Hopi Tribe, among numerous other tribes, have worshipped, foraged, hunted and laid their ancestors to rest in the mountains for generations.

Read More Show Less
Sponsored
The Navajo Nation has suffered from limited freshwater resources as a result of climate, insufficient infrastructure, and contamination. They collaborated with NASA to develop the Drought Severity Evaluation Tool. NASA Goddard Space Flight Center

Native Americans are disproportionately without access to clean water, according to a new report, "Closing the Water Access Gap in the United States: A National Action Plan," to be released this afternoon, which shows that more than two million Americans do not have access to access to running water, indoor plumbing or wastewater services.

Read More Show Less
Wild Exmoor ponies graze on a meadow in the Czech Republic. rapier / iStock / Getty Images Plus

By Nanticha Ocharoenchai

In the Czech Republic, horses have become the knights in shining armor. A study published in the Journal for Nature Conservation suggests that returning feral horses to grasslands in Podyjí National Park could help boost the numbers of several threatened butterfly species.

Read More Show Less

Despite huge strides in improving the lives of children since 1989, many of the world's poorest are being left behind, the United Nations children's fund UNICEF warned Monday.

Read More Show Less